Sladki Brancin

Neuradni vzdevek aktualnega predsednika Republike Slovenije gospoda dr. Danila TÜRKA. Na njegovi spletni strani zaenkrat še ni pripoznan, se pa često uporablja v žurnalističnem in splošnopogovornem miljeju. Je nevtralen in realen, poimenovanca ne glorificira (kot npr. Janez Stanovnik - Oče Naroda) niti ga ne degradira (kot npr. Milan Kučan - Bonsai).
Vzdevek na primarni ravni nakazuje na poimenovančevo obrazno fiziognomijo - tako kot je z vidika estetsko animalnega komparativizma Đorđ Buš podoben primatu, minister za gospodarstvo Andrej Vizjak merjascu, nekdanji ustavni sodnik Peter Jambrek ježu, je v predsednikovih potezah zaslediti podobnost s brancinom, katerega smo poprej premazali s sladkornim oblivom.
Na sekundarni ravni vzdevek nakazuje razmeroma visoko stopnjo imenitnosti, spretnosti in galantnosti predsednika: tako kot je brancin ena nabolj cenjenih jadranskih specialitet, hkrati pa je to čista, elegantno podolgovata, iznajdljiva in prilagodljiva riba, nevtralno sivo-modrikaste barve, vajena tako ledenomrzle kakortudi vroče vode, tako je tudi predsednik imeniten mož, spreten v besedah, iznajdljiv v dejanjih, enako galanten na mednarodnem diplomatskem parketu kakor sproščen in zgovoren na vaški veselici, uporaben v vsakem režimu, ne glede na njegovo (ne)demokratičnost.



Vir: Razvezani jezik - Društvo za domače raziskave

Komentiraj slovarski sestavek