kognitivno-konstruktivistični model pouka

(en) cognitive onstructivist lessons model
(de) kognitiv konstruktivistisches Lernmodel

Predstavlja model ali koncept pouka, imenovan tudi interakcijski ali transformativni model, ki poudarja učenčevo aktiv¬nost v vseh etapah učnega procesa ter učenčevo osamosvajanje. Zahteva problemsko naravna¬ne prijeme, pri katerih je učitelj pozoren na »kakovost« učenčevega poprejšnjega znanja, ko v procesu oblikovanja kognitivnega konflikta načrtno izvabi učenčeve izkušnje, stališča in poglede, jih sooča z nepopolnost jo in konfliktnostjo ter jim s prilagojeno podporo pomaga pri njihovi rekonstrukciji. to lahko učitelj doseže z različnimi didaktičnimi metodami in prijemi: z metodo hevrističnega in problemskega pogovora, z diskusijo in moralnim razsojanjem o dilemah, z recipročnim učenjem in drugimi modeli kognitivnega vajeništva ter z učenčevim aktivnim eksperimentiranjem. pri tem ne gre za izključevanje, temveč za dopolnjevanje posameznih učnih metod.

Vir: Valenčič Zuljan, M. (2001). Modeli in načela učiteljevega profesionalnega razvoja. Sodobna pedagogika, št. 2, str. 126-140.



Vir: Terminološki slovar vzgoje in izobraževanja - Projekt "Terminološki slovar vzgoje in izobraževanja", 2008-2009, Agencija za raziskovanje RS

Komentiraj slovarski sestavek