kodiranje

(en) coding
(de) Kodieren

Kodiranje je osrednji proces v oblikovanju utemeljene teorije in pomeni proces izločevanja smisla oz. bistva iz posamezne enote kodiranja in poimenovanje tega bistva s kratkim imenom, tj. kodo. Pri procesu kodiranja lahko raziskovalec uporabi deduktivni (zaprto kodiranje) ali induktivni pristop (odprto kodiranje). Deduktivni pristop pomeni, da si raziskovalec pred začetkom analize podatkov pripravi seznam kod in v analizi podatkov preverja, ali so se te kode v odgovorih pojavile ali ne. Induktivni pristop pomeni, da raziskovalec kode določa med samo analizo besedila. V nadaljevanju kvalitativne analize podatkov primerjamo kode med seboj. Vsebinsko sorodne kode oz. kode, ki se nanašajo na podobne pojave, združimo v kategorije, ki jih poimenujemo.

Vir: Flick, U. (2006). An Introduction to Qualitative Research. Third Edition. London, Thousand Oaks, New Delhi: Sage Publication, Inc.Mesec, B. (1998). Uvod v kvalitativno raziskovanje v socialnem delu. Ljubljana: Visoka šola za socialno delo.



Vir: Terminološki slovar vzgoje in izobraževanja - Projekt "Terminološki slovar vzgoje in izobraževanja", 2008-2009, Agencija za raziskovanje RS

Komentiraj slovarski sestavek