držávni zbòr

Najvišja predstavniška in zakonodajna institucija, ki poleg temeljne zakonodajne funkcije opravlja tudi volilno in nadzorno funkcijo oblasti. Poleg zakonodajne, nadzorne in volilne funkcije opravlja tudi druge funkcije, ki jih opravljajo sodobni demokratični parlamenti (ustvarjanje legitimnosti, predstavljanje družbenih interesov, racionalizacija in reševanje interesnih konfliktov, sprejemanje in nadzor državnega proračuna itn.). Državni zbor sestavljajo poslanci državljanov Slovenije ter šteje 90 poslancev, ki se volijo s splošnim, enakim, neposrednim in tajnim glasovanjem. So predstavniki ljudstva, voljeni za obdobje štirih let, če seveda ne pride do predčasnih oziroma izrednih volitev. Pri svojem delu niso vezani na kakršna koli navodila.

Angleško: National Assembly

Zakonski osnutki in predlogi se običajno spreminjajo na vsej svoji poti do sprejema v državnem zboru, zato jih je treba spremljati na vsakem koraku.
Od ministrstva morda pričakujemo osnutek novega zakona, od vlade njegovo potrditev in predajo predloga v obravnavo državnemu zboru, ki naj ga sprejme

SBZ0 sbz2

[Republike Slovenije] več...



sbz0 SBZ2

[poslovnik, poslanec] več...

SBZ1 gbz

[sprejme] več...

Gigafida , KoRP



Vir: TERMIS: Terminološka podatkovna zbirka odnosov z javnostmi - Fakulteta za družbene vede

Komentiraj slovarski sestavek