dvósmérni simétrični odnôsi z jávnostmi

Eden izmed štirih modelov, s katerimi organizacije prakticirajo izvajanje odnosov z javnostmi. Ta model temelji na raziskavah ter mnenju javnosti. V njem si organizacija prizadeva za prepoznavanje svojih deležnikov in poskuša z njimi razvijati dialog z namenom medsebojnega prilagajanja in skupnega iskanja vzajemnih koristi ter s tem lažjega obvladovanja hudih konfliktov. Prizadevajo si torej za dosego vzajemnega razumevanja. Komunikacijski model je skupina – skupina, saj gre za dvosmerno komuniciranje z uravnoteženimi učinki. Model se uporablja v različnih agencijah.

Angleško: two-way symmetric(al) public relations

Dvosmerni simetrični odnosi z javnostmi opisuje model odnosov z javnostmi, ki temelji na raziskavah in uporablja komunikacijo, da reši konflikte in izboljša razumevanje med strateškimi javnostmi (Grunig, 1992: 18)
Ravno dvosmerni simetrični odnosi z javnostmi se včasih označuje kot ''idealni'' model, saj skozi ta model organizacija pri komuniciranju dosega stopnjo enakopravnosti. Obe strani sta pripravljeni spremeniti svoje vedenje in se prilagoditi sogovornikovim potrebam.

asimetrični odnosi z javnostmi
dvosmerni asimetrični odnosi z javnostmi
dvosmerni odnos
model dvosmernih simetričnih odnosov

Gigafida , KoRP



Vir: TERMIS: Terminološka podatkovna zbirka odnosov z javnostmi - Fakulteta za družbene vede

Komentiraj slovarski sestavek