fáktorska analíza

Multivariatna metoda za kvantitativno analizo podatkov, s katero se ugotavlja pojasnljivost večjega števila opazovanih neposredno merjenih številskih spremenljivk z manjšim številom latentnih umetno ustvarjenih standardiziranih spremenljivk, imenovanih faktorji. Faktorji vsebujejo skupne lastnosti merjenih spremenljivk, ki so običajno bolj konceptualne narave in jih ne bi bilo mogoče neposredno meriti. Faktorje razumemo kot skrite oziroma globlje vzroke za povezanost neposredno merjenih spremenljivk oziroma kot bolj abstraktne koncepte, ki pojasnjujejo neposredno merljive lastnosti (indikatorje koncepta).

Angleško: factor analysis

Faktorska analiza je pokazala na pet dimenzij: 1) pozitivnost (npr. poskus narediti odnos prijeten za oba); 2) odprtost (npr. razkrivanje misli in čustev); 3) zagotovila (ljubezni in pripadnosti); 4) grajenje socialne mreže (skupni prijatelji) in 5) deljene naloge (skupno prevzemanje odgovornosti za gospodinjska opravila).
Faktorska analiza je pokazala veljavnost razlikovanja med vlogama managerja in tehnika in je potrdila ugotovitve teoretikov Brooma in Doziera.

analizirati
kvantitativna analiza

Gigafida , KoRP



Vir: TERMIS: Terminološka podatkovna zbirka odnosov z javnostmi - Fakulteta za družbene vede

Komentiraj slovarski sestavek