brez kurca na svatbo

Povezane besede:
nujno
seks
pripomoček

1.) Iti brez kurca na svatbo pomeni, da nekam gremo oz. pridemo, pri tem pa pozabimo na stvar, ki bi jo nujno potrebovali v danih okoliščinah.
Primer: S prijatelji greš zvečer na pijačo in ravno ko si pripravljen plačati za rundo ugotoviš, da si pozabil denarnico. Replika prijatelja: "Ma kaj pa hodiš brez kurca na svatbo?!"
2.) izraz je izšel iz običajev na svadbi/ohceti, ko so mlada dekleta (ki so bila čedna, lepo urejena in so stregla/pomagala na svatbi) pričakovala dvorjenje svojih (in drugih) fantov, kar se je pogosto končalo s plesom, z izgubo nedolžnosti, z zaroko, s poljubom, z iskrico seksi doživetja. Fantje so morali biti na ta pričakovanja deklet pripravljeni ter izrabiti priložnost/naklonjenost, zato so morali imeti s seboj tudi "orodje"; od tod izraz, da se "brez kurca na svatbo" ne hodi; (izraz se je med moškim svetom uveljavil v pomenu, da moraš imeti (kjerkoli si že) s seboj/pri sebi vse, kar potrebuješ v pričakovanih razmerah in da te okoliščine ne smejo presenetiti).
3.) na svatbi sta mladoporočenca po rajanju preživela poročno noč, kjer se je moral ženin pri nevesti izkazati. Torej, ženin ni mogel iti "brez kurca na svatbo".



Vir: Razvezani jezik - Društvo za domače raziskave

Komentiraj slovarski sestavek