kresetov kurc

Povezane besede:
kurc
arhitektura
Ljubljana
komunizem
sejem

Ljudsko poimenovanje železobetonskega obeliska na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Zgradili so ga leta 1958 v sklopu novega sejemskega kompleksa. Ta je nastal v rekordnem času, saj je bila Ljubljana leto poprej izbrana za gostiteljico VII. kongresa Zveze komunistov Jugoslavije.
Direktor razstavišča in odgovorni izvajalec kongresa je bil gospod (takrat tovariš) Leopold Krese (1915-2001), nosilec partizanske spomenice. Zaradi njegove majhne postave in izredne radoživosti je bilo šaljivo poimenovanje smelega objekta bržkone groba žalitev tako zanj kot za partijo.
Obelisk sta skonstruirala ing. Simič in ing. Farčnik. Izvorno tehnično poročilo navaja višino 46 m, revija Arhitekt mu je pripisala 45,2 m, Tovariš 53 m, časopis Ljudska pravica pa ga je povzdignil na 56 m. Razlike gre najverjetneje pripisati kovinskemu nastavku – strelovodu. Kljub načrtovani večnamenskosti (nosilec za geodetske merilne naprave, televizijsko anteno, zastavo, razsvetljavo), je obelisk znan predvsem kot spomenik VII. kongresa ZKJ. V naslednjih letih so mu dodajali še bronasta obeležja vseh kasnejših partijskih kongresov. Od leta 1990 je spomeniško zaščiten.
Na kongresu, ki je botroval vzniku kresetovega kurca, se je partija zavzela za “odpravo blokovske razdelitve sveta” in za “normalizacijo odnosov s Sovjetsko zvezo”. Sprejela je tudi nov program delovanja, ki ga sklene naslednja misel: “''Nič, kar je ustvarjeno, ne sme biti tako sveto, da se ne bi umaknilo tistemu, kar je še bolj napredno, še bolj svobodno in še bolj človeško.''”
> gl. tudi (kresetov kondom)



Vir: Razvezani jezik - Društvo za domače raziskave

Komentiraj slovarski sestavek