balinanje
športna igra s šest ali osem lesenimi ali kovinskimi kroglami različne mase (do 1200 gr) in balinčkom;cilj je, večje krogle čim bolj približati mali krogli ali balinčku; temeljni prvini tehnike: bližanje, zbijanje/izbijanje; tekmovalne discipline: tri klasične discipline (igra posameznikov, igra dvojic, igra v krog/bližanje in zbijanje v krog) in tri tehnične discipline (hitrostno zbijanje, štafeta, natančno zbijanje).


Igra posameznikov, vsak igralec ima štiri krogle, navadno igra traja uro in pol.
Igra dvojic, vsak igralec ima tri krogle, dvojica torej šest, igra traja uro in pol.
Igra v krog, tudi bližanje in zbijanje v krog, igralca imata po štiri krogle, izmenično bližata in zbijata, krogle je treba spraviti v krog s premerom 140 cm, tekma traja osem obratov (igralca osemkrat zamenjata prostor na balinišču).
Hitro zbijanje, igralec pet minut neprestano (brez prekinitve) zbija predpisane krogle, ki so na predpisan način razporejene.
Štafetno zbijanje, vrsta hitrega zbijanja dvojic, pri čemer vsak igralec iste ekipe zapored zbija s po štirimi kroglami.
Natančno zbijanje, igralec zbija balinčke na enajstih mestih, za vsak met ima na voljo 30 sekund.


Opomba: Izraz 'natančno zbijanje' je semantično neustrezen, ker je balinanje na sploh, ne glede na disciplino, igra natančnosti tako pri bližanju kot pri zbijanju. Izraz 'natančno zbijanje' je logični nesmisel: če zbijanje ni natančno, sploh ni zbijanje (krogla ni zbita). Želeti bi bilo, da si balinarji za to disciplino izberejo smiselnejši izraz.

SK



Vir: Slovar telesne kulture - Fakulteta za šport

Komentiraj slovarski sestavek