stoje na nogah
so položaji, kjer je telo oprto na stopala, kolena, ali pa se hkrati opira s stopalom in kolenom; trup je pokončno ali rahlo nagnjen naprej ali nazaj. Stoje na nogah delimo na:
1. stoje na stegnjenih nogah
stoje snožno; stoja snožno je položaj, kjer je telesna teža enakomerno porazdeljena na stopala, ki se v celoti (po vsej dolžini) ali delno (npr. s peto ali prsti) stikajo.

stoja snožno.bmp

stoje koračno - predkoračno (zakoračno) in razkoračno; stoja koračno je položaj, kjer je telesna teža enakomerno porazdeljena na obeh nogah, stopala se ne stikajo.
stoja razkoračno.bmp

stoje nožno - prenožno zanožno, odnožno; stoja nožno je položaj, v katerem je telo oprto na tla z eno nogo, druga pa se dotika tal le s prsti. Teža telesa je le na stojni nogi.
stoja nožno1b.jpg

2. stoje na skrčenih nogah
izpadi - naprej, nazaj vstran; izpad je položaj telesa, kjer sta približno dve tretjine telesne teže na izpadni in ena tretjina na stojni nogi. Stojna noga ostane na mestu in je stegnjena, iztopna noga je polsrčena, tako da je koleno navpično nad prsti izstopne noge.
stoja izpad.bmp

čepi - snožno. koračno, nožno; čepi so položaji, kjer so noge skrčene v kolku, kolenu in skočnem sklepu, tako, da je kot v teh sklepih manjši od 90 stopinj; polčepi so položaji, kjer so noge skrčene v kolku in kolenu tako, da je kot v teh dveh sklepih večji od 90 stopinj.
čep.bmp

kleki - snožno, koračno, nožno; kleki so položaji telesa, kjer se vadeči opira na tla s koleni ali hkrati z enim kolenom in stopalom druge noge; trup je običajno pokončen, stopalo je v kleku stegnjeno.
kleki.bmp




Vir: Slovar telesne kulture - Fakulteta za šport

Komentiraj slovarski sestavek