telemark smučanje
krmarjenje smuči s telemark tehniko oziroma smučanje s telemark zavoji. Tri tekmovalne discipline: telemark veleslalom, telemark šprint in telemark klasik.


Opomba: Od treh imen, ki označujejo discipline telemark smučanja, je samo izraz telemark veleslalom pojmovno neoporečen (v skladu z načelom nomen est omen) in logično utemeljen (veleslalom s telemark tehniko). Izraza telemark šprint in telemark klasik sta po izrazoslovnih načelih pojmovno neustrezna.

SSKJ izraz šprint pojasnjuje takole: 1. tek na kratke proge, 2. žarg. zelo hiter tek, plavanje, kolesarjenje. Ne prve ne druge opredelitve ni mogoče povezati s ponesrečenim izrazom telemark šprint. Vsebinsko je disciplina z imenom telemark šprint sestavljena iz slaloma, skoka in obrata; nobena od teh prvin pojmovno ne ustreza pojmu šprint. Glede na SSKJ (točka 2) je izraz 'šprint' pri telemark smučanju lahko le žargonski izraz, kar pa ne more biti jezikovno neoporečen terminus technicus. Izraza 'šprint' tudi pri drugih smučarskih disciplinah, ki sestavljajo t. i. telemark šprint to je pri slalomu in skoku, ne uporabljamo, tako da tudi prenos pojma z ene smučarske discipline na telemark smučanje logično ni utemeljen. Izraz telemark šprint preprosto ni v skladu s temeljnim izrazotvornim načelom nomen est omen (v imenu je pomen) in tudi ne z blažjim izrazotvornim merilom pars pro toto (poimenovanje po delu celote). Niti enemu delu (pars) te discipline ni mogoče reči šprint in nato po tem delu imenovati celoto (pro toto).

Izraz klasika SSKJ pojasnjuje: 1. doba starih Grkov in Rimljanov: živel je v klasiki / ljubitelj grške klasike, umetniških del iz te dobe. Slovar tujk z izrazom klasika razume: 1. antiko; 2. obdobje starogrške in rimske kulture; 3. znanost in umetnost v tej dobi; 3. predmet starinske vrednosti, starina; 4. davni časi davna preteklost. Izraz klasika pomeni dobo ali dela, ki asocirajo na nekaj prvobitnega, izvornega, starega, zgodovinskega, antičnega (grški klasiki, ruska klasika, slovenski klasiki, antologija jugoslovanske klasike, klasiki marksizma, glasbena klasika, mojstri dunajske klasike). Izraz telemark že sam po sebi pomeni 'predmet starinske vrednosti', iz davnih časov smučarskega razvoja. Telemark je že sam po sebi 'nekaj prvobitnega, izvornega, starega, zgodovinskega', klasičnega. Telemark smučanje je izvorno že samo po sebi 'klasično' smučanje, pa čeprav v novi preobleki (predvsem v opremi, manj v tehniki), zato je besedna zveza telemark klasik v slovenistiki slogovni spodrsljaj, imenovan pleonazem, dodajanje odvečnih besed z enakim ali podobnim pomenom. Takšna besedna zveza je nesmiselna, zato ne more biti neoporečen terminus technicus. Izraz telemark klasik je podoben izrazu stara starka ...

Poleg tega v slovenskem jeziku izraz klasik pomeni osebo moškega spola (starogrški ali latinski pisatelj, zgleden pisatelj, filozof ali umetnik, ki je ustvaril nesmrtna dela, kdor se ukvarja s klasiko, poznavalec starogrške in latinske kulture), zato je besedna zveza telemark klasik tudi s tega zornega kota nenavadna, neslovenska. Slovenski jezik tvori besedne zveze na drugačen način kot tuji jeziki, zato je papagajsko prenašanje tujih zgledov v slovensko izrazoslovje in v slovenski knjižni jezik neustrezno.

SK



Vir: Slovar telesne kulture - Fakulteta za šport

Komentiraj slovarski sestavek