treking
pohod, pohodništvo, organiziran dlje časa trajajoč pohod na večje razdalje po težje dostopnem hribovitem svetu: treking v Himalajo, pohod v Himalajo, treking okrog Anapurne, pohod okrog Anapurne,


Opomba: Modni izraz tujega izvora treking se po nepotrebnem širi in uporablja v smiselnih in nesmiselnih besednih zvezah. Angleški izraz to trek je nastal v Južni Afriki, kjer je pomenil vleči voz, vleči tovor; počasi, s trudom pomikati se naprej z volovsko vprego; selitev z vozovi na volovsko vprego, potovati z volovsko vprego. The Great Trek je bila velika zgodovinska selitev Burov (1835j1838) od Rta dobrega upanja (Cape of Good Hope) proti notranjosti Južne Afrike, kjer so ustanovili Svobodno pokrajino Oranje (Orange Free State), poznejšo Južnoafriško republiko (South African Republic). Kolonisti so uporabljali vozove na volovsko vprego in zraven tudi pešačili. Pozneje je izraz to trek na angleškem govornem področju pomenil to travel, to migrate, an organized migration, potovati, seliti se, in se ni več povezoval s potovanjem z volovsko vprego. V sodobnem mednarodnem gorniškem jeziku se je angleški glagolnik trekking prijel kot znak za potovanje po hribovitih območjih, torej počasi, s trudom po gorniško se pomikati naprej, potovati v skupini peš po gorskem svetu, organizirano se preseljevati po gorskem svetu iz kraja v kraj (iz enega tabora v drugi). S tem pomenom se je začel uporabljati tudi v slovenskem potovalnem gorništvu, zlasti za pohode v Himalajo (npr. pohod okoli Anapurne).

Pozneje se, najbrž zaradi domnevne 'tuje imenitnosti', pomen izraza treking čedalje bolj širi (treking kolo/kolesarjenje, treking kajak, tekmovalni treking). Izraz postaja modna beseda celo za nekoliko daljše, nekajurne pohode. Izraz treking po nepotrebnem izriva izvirne domače sopomenke, ki so hkrati tudi pojmovno natančnejše (pohod, peš potovanje, visokogorsko pohodništvo, pohod čez Saharo). In kaj je narobe z izrazi potovalno kolo, potovalno kolesarjenje, potovalni kajak?

Najbolj nesmiselna modna domislica je tekmovalni treking (slov. tekmovalni pohod), ki se pojmovno oddaljuje od bistva sodobne opredelitve tega pojma, namreč, "počasi, s trudom po gorniško se pomikati naprej, potovati v skupini peš po gorskem svetu, organizirano se preseljevati po gorskem svetu iz kraja v kraj (iz enega tabora v drugi)". Izraz tekmovalni treking/tekmovalni pohod je proizvod novodobnega miselnega odklona, ki vse postavlja v okvir tekmovanja oziroma dirke, ugotavlja zmagovalce in poražence ter nato zmagovalce še gmotno ovrednoti in nagrajuje. Tekmovalni treking izgublja bistvo trekinga/pohoda/pohodništva, ker zmanjšuje ali uničuje vso njegovo kulturno, humano in romantično razsežnost, ko pohodnik celostno (telesno, socialno, čustveno, kognitivno) dojema okolje, po katerem hodi. Tekmovalni treking je v prvi vrsti telesna aktivnost, zato pomeni razvrednotenje celostnega pomena pohodništva, predvsem intelektualno razvrednoti dejavnost.

Smiselno bi bilo, da govorimo in pišemo o izletih, izletništvu, pohodih, pohodništvu, gorskem pohodništvu in podobno, izraz treking (če ga snobi že potrebujejo), pa naj ostane kot znak za označevanje potovalnega pohodništva, zlasti za označevanje peš potovanja po hribovitem območju tujih gorstev.

SK



Vir: Slovar telesne kulture - Fakulteta za šport

Komentiraj slovarski sestavek