ravnine
dve osi določata ravnino.
1. Čelna (frontalna) ravnina poteka skozi čelno in dolžinsko os; v koordinatnem sistemu je to ravnina, ki jo tvorita osi x in y.
2. Vodoravna (horizontalna) ravnina poteka skozi globinsko in čelno os; v koordinatnem sistemu je to ravnina, ki jo ustvarjata osi x in z.
3. Bočna (sagitalna) ravnina poteka skozi globinsko in dolžinsko os; v koordinatnem sistemu je to ravnina, ki jo ustvarjata osi y in z.

osi ravnine.bmp

Gibanja okrog čelne (frontalne) osi se izvajajo v bočni (sagitalni) ravnini (pri predklonu se trup vrti okoli čelne osi, gibanje pa se izvede v bočni ravnini). Gibanja okoli globinske (sagitalne) osi se izvajajo v čelni (frontalni) ravnini (pri odklonu se vrti trup okoli globinske osi, gibanje pa se izvede v čelni ravnini). Gibanja okrog dolžinske (vertikalne) osi se izvajajo v vodoravni (horizontalni) ravnini (pri obratu se vrti telo okoli dolžinske osi, gibanje pa se izvede v vodoravni ravnini).


V starejšem izrazoslovju telovadnih vaj najdemo opisano tudi četrto os in ravnino. Poimenovali so jo prečna os ali prečna ravnina in je zasukana za 45 stopinj od katerekoli osnovne osi ali ravnine. Pri razčlenitvi in opisu položajev in gibanj običajno opišemo: – položaj v določeni ravnini, – pri gibanjih običajno opisujemo ravnino, v kateri se gibljemo, ali os, okoli katere se vrtimo.



Vir: Slovar telesne kulture - Fakulteta za šport

Komentiraj slovarski sestavek