učenčeva vprašanja pri pouku

(en) pupil questions at lessons
(de) Schülerfragen beim Unterricht

Vprašanja učencev pri pouku, ki so izraz njihove dejanske spoznavne potrebe in radovednosti, predstavljajo posebno kakovost pouka. Učenec lahko vprašanja naslovi na učitelja ali na sošolce. Glede na namen postavitve vprašanj, le-ta lahko delimo na vprašanja po dodatni razlagi posredovane učne snovi, ko učenec nečesa ni razumel, na interesna vprašanja in pobude, ko učenca zanimajo dodatni vidiki obravnavane snovi, na organizacijska vprašanja, ki se nanaša na organizacijski potek dela ter zavajajoča ali fiktivna vprašanja, ki ne izhajajo iz učenčeve spoznavne potrebe, temveč so bolj mašilo in želja po preusmeritvi učnega dogajanja. Glede na kognitivni nivo učenčeva vprašanja delimo na vprašanja nižjega nivoja in vprašanja višjega nivoja. Pomemben cilj sodobne šole je učence spodbuditi in usposobiti, da znajo in želijo spraševati in iskati odgovore v različnih virih. Za dosego tega cilja je potrebna sistematična in načrtovana pedagoška akcija.

Vir: Valenčič-Zuljan, M. (2003). Učenčeva vprašanja pri pouku. V: Nadarjeni izkoriščen in prezrt potencial, zbornik mednarodnega znanstvenega simpozija, Pef v Ljubljani, Slovensko združenje za nadarjene Novo mesto, Visokošolsko središče Novo mesto.



Vir: Terminološki slovar vzgoje in izobraževanja - Projekt "Terminološki slovar vzgoje in izobraževanja", 2008-2009, Agencija za raziskovanje RS

Komentiraj slovarski sestavek