izgúba♦♦

1. Stanje, v katerem česa nimamo več ali vsaj ne v prejšnji meri.

Angleško: loss

Ključni problemi so bili pričakovani na področju kmetijstva, poleg tega pa tudi strah pred izgubo suverenosti ter kulturne in jezikovne identitete.
A težava sploh ni v tako opredeljenih problemih (nevarnostih, tveganjih), ampak predvsem v izgubi zaupanja predstavnikov javnosti do strokovnjakov oziroma institucij, ki jih želijo v odnosu do posameznega tveganja pomiriti in dokazati obvladljivost problema.

SBZ0 sbz2

[avtonomije, zaupanja, kredibilnosti, ugleda] več...


[denarja, kapitala] več...
[časa] več...
[trga] več...
[službe, delovnega mesta] več...
[življenja] več...
[identitete] več...
[kontrole, nadzora] več...

pbz0 SBZ0

[minimalna, majhna, velika] več...

sbz0 SBZ2

[posledica] več...

2. Negativna razlika med prihodki in stroški.

Angleško: loss

Napovedali smo, da bomo v tem četrtletju izkazali manj kot 1,5 milijona funtov izgube, in z veseljem sporočam, da je dejanska izguba znašala 1,35 milijona funtov.
Kot vidimo, se pojem poslovni izid v tem izkazu pojavi v celi vrsti zvez: kosmati poslovni izid od prodaje tako dobimo, ko od prihodkov od prodaje odštejemo nabavno vrednost prodanega blaga, materiala in proizvajalne stroške. Ko od tega odštejemo še stroške prodajanja in stroške splošnih dejavnosti (oboje z amortizacijo), prištejemo pa morebitne druge poslovne prihodke, dobimo poslovni izid iz poslovanja. Le-tega korigiramo za razliko med finančnimi prihodki in odhodki, pa dobimo poslovni izid iz rednega delovanja - dobiček ali izgubo.

gbz SBZ4

[izkazati] več...

prihodek
strošek

Gigafida , KoRP



Vir: TERMIS: Terminološka podatkovna zbirka odnosov z javnostmi - Fakulteta za družbene vede

Komentiraj slovarski sestavek