transparéntnost

Pregledno, razvidno, javno oz. neskrito delovanje nekega organa, organizacije, pravne ali fizične osebe. V odnosih z javnostmi je transparentnost ključnega pomena v odnosu med organizacijo, podjetjem, posameznikom ali institucijo ter javnostmi in mediji. V najširšem pomenu je tovrstna transparentnost odprtost pri delovanju in komuniciranju, ki všteva predvsem odgovornost pošiljatelja za posredovana sporočila prejemniku, pravočasnost, zanesljivost, dostopnost in točnost informacij ter spoštovanje etičnih kodeksov in predpisov (zakonodaje in internih pravil). Organizacija, podjetje ali institucija, pravna ali fizična oseba, ki si prizadeva za krepitev zaupanja in ohranjanje ugleda svojih storitev ali izdelkov, bo stremela k transparentnosti na vseh ravneh svojega delovanja in poslovanja.
Daljša razlaga: več...



Angleško: transparency

Model upravljanja s komunikacijami mora torej temeljiti na transparentnosti komunikacij in zastavljen tako, da omogoča fleksibilnost oziroma odprtost do odzivanja in prilagajanja trenutnim okoliščinam, zagotavljati mora doseganje družbene sprejemljivosti in to v čim bolj zgodnji fazi komuniciranja.
Zato poskuša s transparentnostjo delovanja graditi pozitivno podobo, utrjevati kredibilnost ter zagotavljati unikatnost, razlikovanje ter pravilno pozicioniranje organizacije in njenih izdelkov oz. storitev.

SBZ0 sbz2

[delovanja, poslovanja, akcije, sistema] več...

SBZ0 in/ali sbz0

[odprtost, dialog, javnost dela] več...

pbz0 SBZ0

[popolna, pomembna, velika] več...

gbz SBZ4

[zagotavljati, zagotoviti, zahtevati] več...

sbz0 SBZ2

[zagotavljanje] več...

Gigafida , KoRP



Vir: TERMIS: Terminološka podatkovna zbirka odnosov z javnostmi - Fakulteta za družbene vede

Komentiraj slovarski sestavek