aktívna jávnost

V skladu s situacijsko teorijo javnosti skupina ljudi, ki je soočena z neko javno temo ali problemom, nastalim zaradi delovanja določene organizacije ali v povezavi z njo, prepoznava obstoj javne teme ali problema, razpravlja med seboj o možnih rešitvah in se organizira, da vpliva na reševanje nastale javne teme ali problema. Bolj verjetno bo javnost aktivna, če bodo ljudje, ki jo sestavljajo, opazili, da jih organizacija vključuje v svoje ravnanje (zaznava vpletenosti/vključenosti), da ima ravnanje organizacije za posledico problem, ki jih zadeva (prepoznava problema), in da jih nič ne ovira, da ne bi v zvezi s tem problemom poskušali ukrepati (ozavedanje neoviranosti).
Daljša razlaga: več...



Angleško: active public

Višja stopnja javnosti je aktivna javnost, ki sodeluje pri določenih vprašanjih javnega življenja in ni več nepovezana socialna enota, kajti veže jo razpravljanje o določenem vprašanju; povezana je s komunikacijskimi vezmi množičnih medijev.
Ko pripravljate letno poročilo ali finančno sporočilo za objavo, ponavadi pripravljate informacijo, ki je namenjena aktivnim javnostim, ki jo same iščejo in ki potrebujejo finančne podatke o vaši organizaciji.

SBZ0 in/ali sbz0

[pasivna] več...

gbz SBZ1

[postati] več...

asimetrični odnosi z javnostmi
deležnik
enoproblemska javnost
javnost
latentna javnost
pasivna javnost
ravnodušna javnost
vročeproblemska javnost
vseproblemska javnost

Gigafida , KoRP



Vir: TERMIS: Terminološka podatkovna zbirka odnosov z javnostmi - Fakulteta za družbene vede

Komentiraj slovarski sestavek