bórzna kotácija

Organizirani trg vrednostnih papirjev, na katerem se trguje s tistimi vrednostnimi papirji, za katere je bila uspešno opravljena prva javna prodaja v skladu z zakonom o trgu vrednostnih papirjev oziroma za katere je izdajatelj pridobil dovoljenje Agencije za trg vrednostnih papirjev in jih je pristojni organ borze sprejel v borzno kotacijo. V borzni kotaciji so delnice in obveznice, ki so prosto prenosljive, v celoti vplačane in hkrati izpolnjujejo tudi druge pogoje za kotacijo. Kriteriji za uvrstitev v enotno borzno kotacijo se nanašajo predvsem na preteklo poslovanje izdajatelja, velikost kapitala, revidirane zaključne račune, število delničarjev in stopnjo razpršenosti delnic v javnosti.

Angleško: stock (exchange) quote, stock (market) quote

Prosti trg pa je organizirani trg vrednostnih papirjev, na katerem se trguje s tistimi vrednostnimi papirji, ki niso bili sprejeti v borzno kotacijo, ker niso izpolnjevali navedenih meril ali pa izdajatelji sami niso bili zainteresirani za vključitev v borzni trg.
Spremljanje spletnih forumov je izjemno pomembno zlasti za podjetja v borzni kotaciji, saj vlagatelji na oglasnih deskah vse bolj množično razpravljajo o njih in si izmenjujejo namige o delnicah.

sbz0 SBZ2

[tečajnica] več...



borzni indeks

Gigafida , KoRP



Vir: TERMIS: Terminološka podatkovna zbirka odnosov z javnostmi - Fakulteta za družbene vede

Komentiraj slovarski sestavek