držávna upráva

Del javne uprave, ki predstavlja državo kot skupnost ljudi, ki živi na določenem območju in zadovoljuje njihove potrebe, hkrati pa izvaja državno prisilo. Je instrument države za izvajanje njene prvenstveno oblastne funkcije. Ta funkcija je sestavljena iz izvajanja zakonov in drugih predpisov, odločanja v upravnih zadevah ter iz upravnega nadzorstva. Institucionalno izvajajo to nalogo vlada in ministrstva na centralni ter upravne enote na lokalni ravni. Z organizacijskega vidika je državna uprava skupek organov, ki upravljajo z državo v smislu izvajanja politike. Funkcionalni vidik državne uprave pa opredeljuje, da je državna uprava dejavnost v javnih zadevah na (izvršilni) ravni. Državna uprava v splošnem zajema ministrstva, vključno z organi v sestavi ter upravne enote in vladne službe.

Angleško: state administration

Vlada je del in hkrati vrh državne uprave, ki odloča o družbenih zadevah, ki ima regulativno in usmerjevalno vlogo pri vodenju družbenega razvoja države.
Glede na trenutni trend informatizacije državne uprave in lokalne samouprave pa postaja vse bolj pomembno orodje komuniciranja lokalne skupnosti z javnostmi elektronsko komuniciranje.

pbz0 SBZ0

[slovenska] več...



pbz0 in/ali SBZ0

[občinska, lokalna, javna] več...

sbz0 SBZ2

[informatizacija] več...
[delovanje, komuniciranje] več...
[organ, predstavnik] več...

SBZ0 in/ali sbz0

[politiki] več...

administracija
javna uprava
uprava

Gigafida , KoRP



Vir: TERMIS: Terminološka podatkovna zbirka odnosov z javnostmi - Fakulteta za družbene vede

Komentiraj slovarski sestavek