jávnoinformacíjski modél

Asimetrični enosmerni razvojni model odnosov z javnostmi, ki pomeni dejavnost, ki želi predvsem širiti informacije o organizaciji. Osredotoča se zgolj na, pogosto manipulativno, izvajanje tehnik odnosov z javnostmi z namenom pridobivanja ugodne publicitete in spremembe vedenja javnosti, ne pa tudi organizacije. Odnose z javnostmi omejuje na tehnično, obrtniško vlogo in ne tudi upravljavsko.
Daljša razlaga: več...



Angleško: public information model

Tako model tiskovnega predstavništva kot javnoinformacijski model odnosov z javnostmi sta enosmerna modela, ki vključujeta komunikacijske programe, ki ne temeljijo na raziskavi in strateškem načrtovanju. Sta tudi asimetrična oziroma neuravnotežena modela, saj želita spremeniti le vedenje javnosti, ne pa tudi organizacije. S propagando ali s širjenjem zgolj ugodnih informacij poskušata prikazati organizacijo v čim lepši luči.
Pri javnoinformacijskem modelu organizacija uporablja 'hišne novinarje' - izvajalce odnosov z javnostmi, ki delujejo, kot da so novinarji - za to, da širijo bolj ali manj objektivne informacije v množičnih medijih in v nadzorovanih medijih, kakršni so bilteni, brošurice in naslovljena pošta.

pbz0 in/ali SBZ0

[agenturni] več...

javno informiranje
model dvosmernega asimetričnega komuniciranja
model dvosmernega simetričnega komuniciranja
tiskovno predstavništvo

Gigafida , KoRP



Vir: TERMIS: Terminološka podatkovna zbirka odnosov z javnostmi - Fakulteta za družbene vede

Komentiraj slovarski sestavek