dvósmérno àsimétrično komunicíranje

Komuniciranje, ki vključuje povratne informacije in zagotavlja sporočanje z obeh strani. Organizacije, ki se uporabljajo dvosmerno asimetrično komuniciranje, si prizadevajo prepoznavati mnenje javnosti in nanj vplivati. Ne zagotavljajo pa povratnega vpliva potreb, želja, pričakovanj in interesov javnosti na svoje delovanje oz. načrte. Pogosto uporabljajo metode komuniciranja, s katerimi skušajo vplivati na opažanja, spoznanja, mnenje in vedenje za organizacijo pomembnih javnosti. S pomočjo povratne zanke v komuniciranju organizacija bolje razume obnašanje prejemnikov sporočil in lažje dosega svoje zastavljene cilje, hkrati pa prilagaja svoje komuniciranje tako, da z njim pridobiva večjo legitimnost in odobravanje.

Angleško: two-way asymmetric(al) communication

Komunikatorji v podjetju se pogajajo tako z dominantno koalicijo kot tudi z javnostjo, da dosežejo skupen položaj v "win-win" območju. Komunikatorji v tem primeru včasih uporabljajo tudi model dvosmernega asimetričnega komuniciranja, da podjetje doseže najboljši položaj znotraj tega območja
Model dvosmernega asimetričnega komuniciranja "poskuša z uporabo znanstveno razvitih metod vplivati na opažanja, spoznanja, stališča in vedenje ljudi v interesu naročnika" (Gruban in drugi 1997:51).

asimetrično komuniciranje
dialog
dvosmerno komuniciranje
dvosmerno simetrično komuniciranje
model dvosmernega asimetričnega komuniciranja

Gigafida , KoRP



Vir: TERMIS: Terminološka podatkovna zbirka odnosov z javnostmi - Fakulteta za družbene vede

Komentiraj slovarski sestavek