pokrovítelj, pokrovíteljica  -a m (ȋ), -e ž (ȋ) 
ekonomija (2) 
1. Ugledna osebnost ali organizacija, ki simbolično skrbi za prireditev. 
2. Oseba ali organizacija, ki gmotno podpre koga/kaj, omogoči kako dejavnost, tudi turistično, oziroma izvedbo česa, največkrat turistične prireditve, in od tega pričakuje otipljivo korist, kot utrjevanje lastnega imena ali blagovne znamke. 
○ Pokrovitelj prireditve je tisti, ki daje protokolarno podporo prireditvi; tak pokrovitelj je lahko institucija ali ugledna javna osebnost iz političnega, gospodarskega, kulturnega ali športnega življenja. (1)  
○ /.../ upajo, da bo prireditev, katere pokroviteljica je letos novomeška občina, zares prerasla v tradicionalno. (1, 2)  
○ Glavna naloga komiteja je bilo zagotavljanje pretoka idej in informacij med ustreznimi vladnimi in paravladnimi institucijami (npr. veleposlaništva, institucije za znanost, združenje medijev, združenje pokroviteljev kulturnih dogodkov, ministrstvo za turizem, institucije za mednarodne sejme in razstave, trgovinska in industrijska zbornica, mednarodni radio Francije itd). (2) 
○ Ker pa je vsako leto težje pridobiti denar s strani pokroviteljev, je Festival Lent začel izgubljati na svoji vsebinski vrednosti. (2)  
= (2) sponzor, (2) podpornik (2) 
GL. pokroviteljstvo 
Angleški prevod: sponsor 



Vir: Turistični terminološki slovar - UP ZRS, Vesna Mikolič idr.

Komentiraj slovarski sestavek