bakalá  -ja m (ȃ) 
kulinarični turizem / kulinarika 
1. Bela morska riba trska (lat. Gadus morhua) ali polenovka (ko je posušena), ki se jo v kuhinji pripravlja na več načinov. 
2. Ribja jed iz posušene trske ali polenovke, pripravljena na istrski način, in sicer tako, da se polenovka stolče in skuha v slani vodi, nato pa se ji, ko se ohladi, primešata oljčno olje in česen; danes se najpogosteje jé kot namaz za hladno predjed.  
○ Poznamo več načinov priprave bakala, in sicer v paradižnikovi omaki, s krompirjem, na brodet, ocvrt, mariniran, tudi na belo ali po istrsko ga lahko pripravimo na več načinov, vendar večjih razlik ni, razen v začimbah. (1) 
○ Da bi delo lažje potekalo, je kulinarična sekcija pridobila tudi stroj za tolčenje bakalaja. (1)  
○ Od domače hrane se še vedno da dobiti zelje s klobaso, pršut in bakala, sicer pa na žalost prevladujejo čevapčiči, ražnjiči, kotleti. (2) 
○ Po vaseh so za božični večer pripravili bakala ali ribe, pet vrst zelenjave in spekli fritule, v mestu pa so spekli ribe, pripravili suh bakala, solato, ohrovt in polento. (2) 
= bakalar, (2) bakala na belo/beli bakala 
GL. ribja jed 
Angleški prevod: codfish / dried codfish / dried cod / baccalà (1), bakala / baccalà (codfish in Istrian regional cuisine, prepared as a spreadable paste made from dried codfish mixed with extra virgin olive oil and garlic) (2) 



Vir: Turistični terminološki slovar - UP ZRS, Vesna Mikolič idr.

Komentiraj slovarski sestavek