organizírano potovánje  -ega -a s (ȋ, ȃ) 
potovalni turizem / turistično posredništvo 
Turistični proizvod, ki ga turistični ponudniki oblikujejo kot turistični paket in vključuje daljšo pot ali premikanje iz kraja v kraj z več različnimi nastanitvami izven stalnega bivališča z namenom razvedrila, zabave, sprostitve in/ali izobraževalnim namenom. Organizatorji in prodajalci organiziranih potovanj so dolžni zagotoviti natančne in popolne informacije o rezerviranih organiziranih potovanjih in izpolnjevati pogodbene obveznosti iz pogodbe, ki jo z njimi sklene potrošnik. 
○ Če posplošimo: »kolektivisti« bodo raje odšli na organizirano potovanje s turistično agencijo, kjer jim ni potrebno skrbeti, kje bodo spali in jedli in svojo varnost zaupajo turističnim vodnikom; »individualisti« pa bodo sprejeli tveganje neznanega in zaupali izvedbo potovanja svojemu instinktu ter pozneje izkušnjam.  
○ Ker se organizirano potovanje odvija v etapah, je potrebno označiti, kdaj se bo bivalo v katerem kraju, in to praviloma na dva načina: ali bodo označeni točni datumi ali pa samo redno število dni, podrobnejši urnik pa se izroči na določen dan pred potovanjem, kar mora biti v potrdilu posebej označeno.  
= potovanje (3), paketno potovanje, agencijsko potovanje  
Angleški prevod: package travel 



Vir: Turistični terminološki slovar - UP ZRS, Vesna Mikolič idr.

Komentiraj slovarski sestavek