grád  -ú in -a m, mn. gradóvi (ȃ) 
dediščinski turizem, kulturni turizem / arhitektura, kulturna dediščina, umetnostna zgodovina 
Utrjeno, večinoma kamnito bivališče fevdalca, značilno za obdobje srednjega veka, pogosto zavarovano z okopom in obrambnim jarkom. Nahaja se navadno na strateško pomembnem, težko dostopnem terenu, npr. na vzpetinah. 
○ mogočen grad 
○ stari grad 
○ Predjamski grad 
○ Blejski grad 
○ Pod vplivom turških vpadov in kmečkih uporov je iz gradu zrasla utrjena graščina.  
○ Ni bilo redko, da je grad povzročil tudi nastanek naselja ob njem, saj so se v neposredni bližini ali pod samimi zidovi nastanili obrtniki in drugi ljudje, ki jih je grad potreboval.  
○ Dvajset je umetnostnozgodovinskih oziroma umetnostih in arhitekturnih spomenikov, kamor so strokovnjaki kranjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine uvrstili cerkev sv. Lovrenca, kapelico sv. Barbare in znamenje v križišču v Bašlju, cerkev sv. Lenarta na Bregu ob Kokri, cerkev Brezmadežne Device Marije v Kokri, cerkvi (obe posvečeni sv. Nikolaju) v Mačah in Možjanci, gradova Turn, Hrib, park ob gradu Hrib, cerkev sv. Klemena v Tupaličah in cerkev sv. Egidija v Srednji Beli.  
○ Dejavnosti na gradu in grad kot prireditveni prostor naj prinašajo pomemben vir sredstev, ki polnijo proračunsko blagajno, hkrati pa je možno vključevanje v projekte na lokalnem, državnem, evropskem nivoju z možnostjo pridobivanja nepovratnih sredstev.  
Angleški prevod: castle 



Vir: Turistični terminološki slovar - UP ZRS, Vesna Mikolič idr.

Komentiraj slovarski sestavek